Aluminium jest srebrzystobiałym, miękkim, niemagnetycznym metalem, który jest bardzo często wykorzystywany(w branży budowlanej, samochodowej, w produkcji okrętów, samolotów czy promów kosmicznych, ale także w przemyśle chemicznym, w górnictwie czy w medycynie). Tak szerokie stosowanie aluminium wynika z jego właściwości fizycznych i chemicznych. Aluminium jest doceniane za niską gęstość, odporność na rdzewienie oraz dobrą plastyczność(ale czysty, krystaliczny glin jest kruchy i łamliwy).
Do czego używamy aluminium?
Glin znalazł zastosowanie w przemyśle chemicznym, ale też w górnictwie do produkcji materiałów wybuchowych. Z tego materiału produkowane są puszki i cienkie folie, jako opakowania do żywności. Służy także do produkcji sprzętu AGD jak czajniki, garnki, lodówki czy okapy. Związki glinu ze względu na swoje właściwości już od dawna są używane w kosmetykach, wyrobach medyczny -ch i lekach. Najbardziej wykorzystywanym związkiem glinu jest chlorowodorotlenek glinu(inaczej (INCI: Aluminum Chlorohydrate), który znalazł zastosowanie w antyperspirantach, jako substancja przeciwpotna.
Jak aluminium wpływa na zdrowie?
Aluminium ma tendencję do gromadzenia się w organizmie człowieka wraz z wiekiem. Już w ciałach noworodków wykazano występowanie aluminium średnio 0,2 mg na kilogram masy ciała, a u osób starszych to 0,6-0,7 mg na kilogram masy ciała. Aluminium gromadzi się:
- w płucach;
- w kościach i stawach;
- w tkankach miękkich.
Glin z uwagi na swoje właściwości(zbliżona wielkość do jonów żelaza, dlatego też glin może podstawiać się zamiast żelaza w białkach czy enzymach). W ten sposób włącza się w obieg i trafia nawet do mózgu i innych tkanek. Dla człowieka glin jest pierwiastkiem toksycznym. Do objawów zatrucia glinem zalicza się:
- problemy z koncentracją,
- zaburzenia mowy,
- zmiany osobowości,
- osłabione funkcje intelektualne,
- depresję,
- demencję,
- zaburzenia motoryczne,
- niedokrwistość,
- a nawet napady padaczki.
Aluminium ma zdolność przenikania bariery krew-mózg i gromadzi się przede wszystkim w obrębie hipokampa. Dlatego też może mieć wpływ na pojawienie się takich chorób jak:
- stwardnienie zanikowe boczne,
- demencja starcza,
- choroba Parkinsona,
- choroba Alzheimera.
Gdzie znajdziemy aluminium?
Źródłem aluminium są m.in. roślinne produkty spożywcze, gdyż jest akumulowany w warzywach, owocach i zbożach. Przez rośliny jest on pobierany:
- z gleby poprzez korzenie,
- z opadami deszczu
- i pyłami atmosferycznymi.
Pewna ilość glinu jest roślinom potrzebna do wzrostu. Najwięcej aluminium zbierają rośliny motylkowate(np. fasola czy groch), przyprawy(jak tymianek lub majeranek), ale najwięcej aluminium znajduje się w herbacie(do naparu przechodzą niewielkie ilości – od 2 do 6 mg/l). Zawartość aluminium jest bardzo niska w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jedynie w serze szwajcarskim znajduje się większa ilość glinu. Również w mleku i produktach mlecznych zawartość aluminium może być wyższa z uwagi na fakt, że mleko jest przetrzymywane w zbiornikach aluminiowych podczas procesu produkcyjnego. Dlatego też zaleca się zakup mleka w opakowaniach plastikowych oraz stosowanie stalowych zbiorników w mleczarniach w miejsce aluminiowych. Aluminium dostarczamy do organizmu poprzez:
- napary herbaty czy kawę,
- wodę pitną,
- żywność nieprzetworzoną,
- napoje w aluminiowych puszkach,
- środki zobojętniające sok żołądkowy,
- szczepionki,
- dodatki do żywności(np. E 520).
Aluminium znajduje się również w antyperspirantach, gdyż zatyka pory w skórze, dzięki czemu hamuje naturalne zjawisko pocenia się. Według współczesnych badań mniej glinu dostaje się do organizmu po zastosowaniu antyperspirantu niż z przyjętym pożywieniem. Dodatkowo warto podkreślić, że aluminium jest stosunkowo łatwy w odzysku i produkty z niego wykonane poddawane są recyklingowi.